40 fős gyermekotthon II.

Budapest (2004)

 

A helyszín leírása

A Kispest Városközpontban fekvő terület a nagy forgalom és a nagy sűrűségű paneles beépítés ellenére, nyugodt terület. A József Attila utca, Kisfaludy utca és Báthory utca által határolt telek és az azt körülvevő tömb megmaradt régi zártsorú beépítésű, többnyire egyszintes házakkal. A környező utcák növényzettel sűrűn telepítettek. Kellemes, élhető környezetnek találtuk.

 

 

Építészeti kialakítás

Az említettek figyelembevételével két lehetséges mód kínálkozott a gyermekotthon életterének kialakítására. Az egyik a kifelé forduló, inkább csak hajlékként szolgáló, másik a befelé forduló, zártabb belső világú ház létrehozása. Fontosnak éreztük olyan épített környezet kialakítását számukra, mely önmagában a „normál” családias környezetben való élethez hasonlóvá teheti ittlétüket. Igyekeztünk elkerülni a kollégium jellegű, monoton térszervezést. 

A ház e-miatt kifelé egy határozott, pontosan definiált épület érzetét kelti, mutatva annak intézményi jellegét. Befelé négy oldalról határolt belső udvar köré szerveződik, ami egy zártabb pihenőterület, így biztosítva a lakásokhoz tartozó intimebb zöldfelületet. Szándékunk szerint nem pusztán grafikai, vizuális eszköz, hanem mindennapi használati „tárgy” a kert azért, hogy az intézmény kis lakói ne csak mint közösség, hanem mint egyén is magukénak, otthonuknak tekinthessék e helyet. Kívülről biztonságot, masszivitást sugárzó épülettömeget alakítottunk ki, külső burkolata így macskakő burkolat lett. Belül sokkal mesésebb hangulatú tér kialakítása volt a szempont. Ezért lett a színes vakolt felület a teljes falat beborító dekorációs festéssel kezelten a belső homlokzatok felületképzése.

 

Funkciók elrendezése

Az épület funkcionális elrendezését nagyban befolyásolta a kerületi szabályozási terv. Az épület a fentebb említettek szerint egy belső udvar köré szerveződik. Sokfunkciós területnek szánjuk, mely soféle tevékenység kiszolgálására hivatott. Nem zárja ki teljesen a külső környezetet, de megszűri azt annak zavaró hatásaitól. A lakások felé ki kell elégítenie egy családias légkört biztosító intim területigényt, az intézmény felé pedig közösségi helyszükségleteket. A József Attila és a Kisfaludy utca sarkán telepítettük a telek adottságai miatt. A Kisfaludy utcai oldalon és a hátsó szárny egy részében vannak az épület közösségi és üzemeltetési funkciói, melyek járdaszinten vannak a könnyebb megközelíthetőség érdekében. Az épület másik szárnyának földszintjén található a mozgássérültek számára felkészített lakás. Az emeleten két szimmetrikus elhelyezkedésű lakás található, külön lépcsőházakkal. A földszinti szintbeli különbségek miatt a belső udvar egy tetemes része rámpaként funkcionál, ez azonban közösségi foglalkozásoknak, tevékenységeknek is helyet ad. Ezzel a területtel közvetlenül is összekapcsolható az épület közösségi helyisége, konditerme, és foglakoztatója amelyek az udvar felé nyithatóak. A József Attila utcai szárny egy szinttel megemelt, mert a belső udvar csak egy része a kertnek és ezen szárny alatt csatlakozik a telek többi részéhez. Az épület bejárata is ezen fedett- nyitott rész alatt van, és az emeleti lakások is innen közelíthetőek meg. A kert többi részében egy füves röplabda-pálya, egy fedett ping-pong terasz van, illetve a telek elkeskenyedő részében található a garázs és a műhelyek, amik egy gazdasági bejárattal csatlakoznak telken belül az épülethez. Ezen a területen alakítottunk ki egy konyhakertet is, amit szintén az itt lakók sokoldalú felkészítésének elősegítéséhez szánunk. A lakások kialakítása mindhárom esetben hasonló. Kerültük az elszeparált közlekedőket, inkább a közösségi területek szélein jelöltünk ki azokat. A konyha kialakításánál a szigetekkel az a szándékunk, hogy az ott lakók az itteni munkákba is tevékenyen bekapcsolódhassanak.

 

Építészet: Minusplus - Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Kis Péter Építészműterme Kft. - Kis Péter