Lakás átalakítás

Budapest (2011)

 

Nemcsak a pesti háztetők és templomtornyok látványa megkapó a legfelső emeletről, de a Gellért-hegy irányában is fantasztikus panoráma tárul elénk. Ivett és Zsolt a magánéletben és a Minusplus építésziroda tagjaként is közösen alkotnak, otthonuk is együttes munkájuk. Pár éve költöztek ebbe a lakásba, melyet azért vásároltak meg, mert a rendelkezésükre álló pénzből csak egy jóval kisebb, belső udvarit tudtak volna venni.

 

Építészhallgató korukból ismerték a környékre tervezett fejlesztéseket, így nyugodtan belevágtak az új projektbe. A tízemeletes ház a nyolcvanas évek közepén épült, nem a szovjet, hanem egy dán típusterv alapján. „A különbség az, hogy míg a szovjet modellek tartószerkezete panelból készült, addig a dánoké alagútzsalus szerkezet, külső síkon hőszigetelve, így nincsenek meg a háznak a jellemző panelbetegségei” – sorolja Ivett az előnyöket.

 

 

OKOSAN, ÖTLETESEN

„A régi alaprajzban minden funkciónak megvolt a helye, viszont szeparáltan. Így, amikor társaság jött és a nappaliban foglaltak helyet, akkor amíg felbontottam a konyhában a palack bort, elvesztettem a fonalat, mire visszaértem” – veszi vissza a szót Ivett. Amikor kiderült, hogy a lakásban úgyis mindent ki kell cserélni, a háziak úgy gondolták, inkább felcserélik a konyhát és a fürdőszobát. Így viszont már csak egy válaszfalat kellett elbontani ahhoz, hogy a konyha, étkező és a nappali egy térben lehessenek. A nappaliban kétségtelenül az erkélyajtó cseréje hozta meg a hatalmas térérzetbeli változást, hisz így a kültéri rész is a nappali folytatása lett.
 

 

CSINÁLD MAGAD!

A fiatal pár szinte minden bútort maga tervezett meg. A nappalival összenyitott konyhában viszonylag kicsi lett a munkapult, de szerencsére sikerült úgy elrendezni a holmikat, hogy jól használható. A térbe állított elemre a hűtő miatt volt szükségük, de ezt a bútort is úgy tervezték meg, hogy mindkét irányból működjön, a másik oldala tálalóként funkcionál. Ivett vágya volt egy olyan ebédlőasztal, ahol sokféle dolgot lehet egy időben csinálni, például dolgozni, főzéshez előkészíteni a hozzávalókat, és természetesen elfogyasztani az ételt.

 

 

A SZOCIALIZMUS BOSSZÚJA

Amikor elkezdték leszedni a több réteg tapétát, megpillantották a tartófalak nyers betonfelületeit, melyeket Ivették így is akartak hagyni. Mivel azonban mosás közben előkerültek a viccelődő munkások pajzán rajzai, a nappaliét nem, csak az előszoba falát sikerült megtisztítani. A konyha, az előszoba és a vizes helyiségek rosszul lerakott, összetöredezett kerámiaburkolatát fehér műgyantára cserélték.

 

 

 

„A fal teljes terjedelmében felrakott mozaik többszöri próbálkozás eredménye, olyan anyagokat és technikákat használtunk itt egyidejűleg, amiket nagyon szeretünk: a mozaikot, a pixelgrafikát és a keresztszemes kézimunkát.”

 

 

lásd még: OTTHON magazin


Építészet: Minusplus - Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett

Generál kivitelezés: Minusplus Generáltervező Kft.

Gépészet: Energia Partner Plus Kft.

Bútorok: Al-fa-ber Kft. - Gillich Márton

Kárpitos munkák: Sezlon Kft. - Hunyadi László

Műgyanta padló: Floortech-bau Bt. - Sztajkosz Tamás

Mozaik Burkolat: Vízkeleti Zsolt

Nyílászáró: Király Lajos

 

forrás: www.otthon.com | Torma Beatrix cikkéből

Styling: Torma Beatrix

Fotó: Imre Barnabás