Prezi.com Iroda

Budapest, K9 (2011-2012)

 

Felhőalapú irodatér

 

A Prezi budapesti irodája új szinttel bővült, mely a felhőalapú prezentációs szoftver szellemiségét egészen konkrét asszociációkkal építi tovább a fél éve átadott emelethez képest.

A magyar fejlesztésű program Somlai-Fischer Ádám társalapító kutatásai alapján, az úgynevezett ZUI ( zoomable user interface) technológián alapul, mely a hagyományos lineáris képvetítési módot, egy ki-be zoomolható, pókhálószerű információhalmazra váltotta.

Az alkalmazás köré épült cég a program sikere folytán gyors ütemben terjeszkedik: a budapesti iroda mellett jelenleg egy san francisco-i székhelyen tevékenykednek a fejlesztők.

A budapesti bázis fél éve rendezkedett be egy Károly körúti épületegyüttesben, melynek belsőépítészeti kialakítását Pozna Anita vezényletével indult, tőle később a Minusplus tervezőiroda vette át tőle a munkát.  A korábban a Kirowski székhelyeként működő szeparált ház első emeletére a Prezi akkor 35 fős legénységgel költözött be, s a folyamatosan duzzadó munkaközösség azóta újabb szintet habszolt be a házból. A cég szüntelen mocorgása, állandó bővülésre kész természete, illetve az alkalmazás organikusan kapcsolódó, hálós szerkezete vezette a tervezők kezét az alsó emelet kialakításakor: jól szeparálható munkafelületek születtek, melyeket változó nagyságú, buja növényblokkok fontak egymásba. A programozók számára fontos volt az elmélyült munka lehetősége, ám a szellős terek, és az interakció lehetősége mindvégig azonos súllyal nyomott a latba. A burjánzó zöldek felülreprezentáltsága kedves rájátszás egy jól racionalizálható természeti káosz képére, melynek működési elvétől sokat tanulhatunk.

Az újonnan átadott részleg sem veszíti el ezt az asszociációs készséget, azonban itt a program természetével való rokonság egészen más jelentést kap.

A terjeszkedést ugyanis nemcsak négyzetméterben, hanem térben értelmező tervezők így a szárazföldi rétegekben ülő oázis nyakába konkrét légköri jelenségeket, felhőket, és szivárványt varrtak. A felhők - azaz az egyenként hétszemélyes asztalok  - itt azt a kulcsszerepet töltik be, mint eggyel alább a növénye: egyszerre tartanak egyben, és különítenek el, ugyanakkor a lebegtetett, habos formák a webes felületről elérhető főszereplő, a Prezi virtuális jelenvalóságát, felhőalapú működésmódját idézik. Ezek a saját tervezésű és kivitelezésű asztalok jelentették a tervezőknek a legfőbb kihívást: az éteri, puha formákat szuperfunkcionális egységként kezelni.

Figurális ábrázolásból a továbbiakban sincs hiány: a közös munkateret szivárvány színű burkolat ritmizálja, míg az oldalra csoportosított tárgyalók, pihenő és workshop termek ajtaján színes állatrajzok kódolják az eltérő helyiségeket.  

Lehetne mindez egy álnaiv gyakorlat, a rossz értelemben vett kreatív irodatér kelléktára. Talán a Károly körúti iroda második emeletére beömlő kegyes fények, talán az elhivatott programozók jelenléte hitelesíti, mindenesetre mégis valós igényeket kielégítő teret láthatunk: egy mennybéli játszóteret, ahol sok szorgos prezi-angyalka teszteli a felhők működésmódját. 

 

Szöveg: Mihály Kamilla - Octogon

lásd még: EPITESZFORUMTRENDGUIDE, PTO, HG, HVG, TOPOGRAM, TRENDGUIDE link2, UZLETRESZ

 

 

Prezi.com iroda | 2. ütem, 2012

Fotó: Bujnovszky Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezi.com iroda | 1. ütem, 2011

Fotó: Bujnovszky Tamás