Kocka Bár

Budapest, Kazinczy utca 48 (2013)

 

“A Kocka által támasztott építészeti kihívás magában foglalta a teljes budapesti bulikultúra jellemzőit. A jó megoldáshoz arra a kérdésre kellett választ adnunk, hogy hogyan lehet a romkocsmáiról híres Kazinczyban egy egyáltalán nem romkocsmás szórakozóhelyet nyitni úgy, hogy az ne lógjon ki, ne idegenítse el az embereket, hanem szervesüljön Pest legpörgősebb utcájába”– mesélte Alexa Zsolt, a tervezéstől a kivitelezésig a teljes építészeti projektet lebonyolító Minusplus egyik vezetője.

 

A Kocka egy hiánypótló hely, ilyen profilú klubból ugyanis alig van Budapesten. Ez az egyediség jelenik meg az épület külsejének kialakításában is: a Kazinczy utca összefüggő ház-dzsungeléről kicsit leválva áll az elegáns fehér csempékkel borított tökéletes geometriai forma, amely tökéletesen testesíti meg a nagyvárosi életérzést. A fehér burkolat további előnye, hogy az épületet bármikor birtokba tudják venni a VJ-k (visual jockey), és pillanatok alatt különleges fénnyel tudják “befesteni” a falakat.

 

 

Bár kevesen gondolnák, de az épület több mint 100 éves. Az építészek a fő falakat megtartották, azonban minden mást lebontottak. Ennek köszönhetően viszont a belső terek kialakításában nagy volt a Minusplus szabadsága. A különböző igényekre szabott emeletek lehetővé teszik a kényelmes délutáni kávézást, az üzleti vacsorát és az éjszakai partizást is, mindezt úgy, hogy a helyiségek nem nyomják el egymást. Ez javarészt annak köszönhető, hogy az egész belső teret a letisztultság jellemzi: ez a szemlélet jelenik meg az egyes szinteket összekötő fekete acél lépcső és a szürke burkolatlan beton használata. “A lámpákat, asztalokat, bárpultokat mind külön ide készítettük; csak így lehetett megoldani azt, hogy a hely koherensen megtartsa a nagystílű, de mégsem hivalkodó enteriőrjét” – tette hozzá Alexa Zsolt.

 

A Kocka épülete műszakilag is a leginnovatívabb megoldásokkal lett felszerelve. Ezek közé tartozik például a hőmérséklet szabályozó rendszer: a Kocka az egyik szomszédos épület talajszondás eszközére kapcsolódott rá, aminek segítségével felület fűtés-hűtéssel lehet temperálni az épületet. A fenntartható szemlélet a világításban is megjelenik, csak alacsony fogyasztású led lámpák teszik hangulatossá a helyet.

 

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea, Turai Balázs, Pap Szabina, Kis Ferenc

Világítás: Jánosi András

Grafikai tervezés: Oroszlány Péter

Szöveg: Beck Márton

Fotó: Bujnovszky Tamás, Soós Bertalan

Díj: Nevezett a European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015. díjra, 

Gastro Design 2014, A Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap első alkalommal meghirdetett belsőépítészeti dizájn és kommunikációs versenye – 2. helyezett vendéglátóipari berendezés és  belsőépítészet kategóriában,

A végső 5 döntős közé jutott a 2015 Architizer A+ Awards Bars & Nightclub kategóriában

 

 

lásd még: ARCHDAILY, ARCHITIZER, KOZEPULETEK.BME.HUAECCAFÉ, ARCHELLO, MEONLINE.HU,

EPITESZFORUM, HG.HUWELOVEBUDAPEST link1, WELOVEBUDAPEST link2,

WELOVEBUDAPEST link3, MAGYARNARANCS, HIGHLIGHTSOFHUNGARY, URBANPALYER