Urban Hussar étterem

Budapest (2013)

A volt honvéd főparancsnokság romos épületének tervezett felújításával párhuzamosan az épület turisztikai programjának újragondolása is megtörtént.  Az épület nyugati szárnyába és központi udvarára egy tematikus étterem és cukrászda funkciót javasoltak a tervezők, aminek arculati és belsőépítészeti megfogalmazására meghívásos tervpályázatot írtak ki.

 

A pályázatra készített grafikai és belsőépítészeti terv az épület történetéből kiindulva a huszárságra jellemző karaktereket értelmezi újra. Az arculat szerves részét képező névválasztás is erre utal, az Urban Hussar terveiben a direkt idézés helyett inkább finoman átíródnak, a mai kultúrába szervesülnek a huszárság hagyományos eszközei, öltözékei és motívumai.

 

A műemléki koncepció szerint nyersen megtartandó tégla boltozatokat és falakat a terv kontrasztosan eltérő, finom, kidolgozott és taktilis felületekkel ellensúlyozza az étterem belső tereiben. Ezek mindegyike a huszárságot idézi a maga módján: vagy színében, mint a hagyományos uniformisokra utaló kék és piros bútorhuzatok; vagy anyagában, mint a sárgaréz és acél részletek. A huszármentéket jellemző sújtások vonalrajzolatai a grafikai arculatban és az abból származtatott, hajlított fénycsöves világítási részletekben nyertek új értelmezést. 

 

 

Az épület udvarába és az ahhoz kapcsolódó loggiára kerülő cukrászda világát már a mézeskalács huszárok inspirálták. Ennek megfelelően világosabb és meseszerűbb a hangulata, amit a fehér és a pirosas árnyalatok, a könnyed bútorok és az üvegházi növények valamint a szokatlan részletek teremtenek meg. 

 

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Turai Balázs, Bubla Ágnes, Kis Ferenc

Grafika: Csordás Zoltán