Alibi terasz

Budapest (2012)
 

Az Egyetem téri Café Alibi terasza a téren sétálóknak, és a teraszon ülő embereknek egyaránt, légies lefedés látványát nyújtja. Annyira szétdaraboltuk a felületet, hogy a még jól használható méretű napvitorlák között kellő mennyiségű átlátás nyíljon a térfalat alkotó épületekre, felerősítve ezzel a tér élményét. Nem zárjuk be az itt ülőket ernyők alá, nem gátoljuk az áttekinthetőséget tömegszerű fedéssel.

A darabolás következménye az oszlopok számának növekedése lenne, ezt azonban kiküszöböltük, egyrészt a nem kívánatos oszlopsűrűség miatt, másrészt pedig a vendégtérbe kerülő zavaró szerkezeti elemek megjelenése miatt.

A szigorú vitorla raszter éppen az észrevehetőség, a súlytalanság és az ideiglenesség okán fordul ki a tér vonalrendszeréből. A térben egymás elől kitérő vásznak síkjai és a látszólag minden szabályszerűség nélkül elhelyezett oszlopok látványának együttese fellazítja a ponyvák rendszerét. Valójában - a ritkításból adódó térbeli bonyolultság és a vitorlák rögzítésének szigorú szabályai miatt - nagyon is szerkesztett, a véletlenszerűnek tűnő szerkezeti rendszer.

A kivehető oszlopokhoz rögzített vásznak rendszerében nincs fix pont, minden oszlop rugalmasan elmozdul az azt érő terhek hatására. A rögzítés részletmegoldásai tehát szezonról-szezonra pontosodnak. Az evolúció eredménye a szerkezet még egyszerűbb és tisztább képe évről-évre. 

 
 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea

Statika: Bartal és Rabb Kft.

Napvitorla: Udvardi Zoltán - Napvitorlabolt, Fullgarden -G és U '95 Kft.  

Díj: Gastro Design 2014, A Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap első alkalommal meghirdetett belsőépítészeti dizájn és kommunikációs versenye –  döntőbe jutott vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet kategóriában

 

lásd még: TRENDGUIDE