Nyaraló átalakítás

Leányfalu (2012-2014)

Az 1974-ben Leányfalun épített nyaralót a család mára kinőtte és a bővítése mellett döntött.

A meglévő épület alsó, falazott szintjét funkcionálisan újragondolva megtartottuk, és ráépítettünk egy új, bővített, a család jelenlegi igényeit jól kiszolgáló könnyűszerkezetes felső szintet, ahonnan varázslatos dunai látvány tárul fel. A domborzati viszonyok miatt félig a földbe süllyesztett alsó szint a jövőben a tároló és kiszolgáló funkciók mellett a vendégfogadás helye is, míg az új épületrész a lakófunkció helye.

 

 

Az új, felső szint tömegformálását a szorosan az épület keleti oldala mellett elhelyezkedő lucfenyő, valamint a nyugati oldalkert minimális méretére vonatkozó szabályozás adta lehetőségek jelentősen meghatározták. A tömeg alaprajzilag két összeforgatott, külön-külön merőleges rendszerű részből áll, melyeket közös alacsony hajlásszögő zöldtető kapcsol össze. A két rendszer a homlokzat kialakításában is visszaköszön. A függőlegeshez képest 10 fokos dőlésszögű, körbeforduló fa deszkaburkolat iránya eltérő a két részen. A két rendszer találkozásának alaprajzi vonala a kilátás irányát jelzi.

 

A nyaraló belső térszervezését a Dunára néző panoráma és az égtájak iránya határozta meg. Egy észak-déli tájolású térben van a nappali, a konyha, az étkező és a gyermekmedence. Az északi és a keleti ablakok a természeti látványra nyitnak. A zárófödém belső térben is megjelenő gerincvonala is a kilátás irányába vezeti a szemet. A déli homlokzat kinyitható üvegfala által a gyermekmedence tere teljesen belenyitható a napos, déli kertbe.

 

A nyugatra néző hálószobákat egy, az egész téren végigfutó szekrényfal választja le a közös funckióktól.

 

 

 

A telek egy a látványra néző ligetes rét, melynek felső sarkában helyezkedik el az épület, teraszaival és megjelenésével szervesen illeszkedve a környezetébe.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Pap Szabina, Pozna Anita, Molnár Tímea, Gulyás Kata

Fotó: Bujnovszky Tamás, MINUSPLUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kivitelezés alatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látványtervek