Innovációs Központ a gázgyári Óraházban

Óbudai Gázgyár, Budapest (2013-2014)

 

A refomo a Climate-KIC - az Európai Unió egyik legnagyobb fejlesztési partnersége - kezdeményezése, amely a műemlékvédelmi épületek fenntartható és energiatudatos felújításával foglalkozik az Európai Unión belül. A három kiválasztott műemléki épület közül a magyar esettanulmány az óbudai gázgyár terültén fekvő Óraházra készült. 

 

 

 

 


A hasznosításánál elsődleges szempont volt a Graphisoft Park informatikai és oktatási háttere. Ehhez kapcsolódva alkottunk meg egy olyan multifunkcionális belsőt, amelyet mind a szoftverfejlesztő cég, mind a területen elhelyezkedő informatikai egyetem diákjai használhatnak, ezzel az Óraház épületében egyesítve a park különböző funkcióit. Az épületben lehetőség nyílik a diákok számára a kutatásra is, amely a Graphisoft Parkkal karöltve önmagát generáló kiállítási programot tud biztosítani. Az épület ilyen típusú hasznosítással egy szélesebb használói réteg számára válik elérhetővé és az időbeli kihasználása is kedvezőbbé válik.


Az Óraház épülete a kátránytornyok mögött helyezkedik el, elnyomott helyzetben, ezért a megközelítése és a bejáratának kijelölése is erős hangsúlyt kapott. Az Óraház csarnokszerű kialakítása térbe helyezett gázmérőórák számára készült, az új hasznosítási koncepció ugyanezt az elvet követi, vagyis a nagy egybefüggő térbe kisebb elemeket helyez be. Ez a fajta ház a házban elv jól kezeli a multifunkciós kialakítást, illetve az energiafelhasználás szempontjából is kedvező állapotot biztosít. A múzeumoknak  és egyetemeknek legidálisabb kialakítását illetve az Óraház földszintjén található meglévő műtárgyakat vettük figyelembe a koncepcióalkotás során. A funkciókat az épületbe helyezve az egyetem cellás kiállítása a térbe úszó dobozokba kerültek a meglévő műtárgyak mellett, melyek között szabadon hagyott térben kiállítás működik.

 

 

 

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Antal Gabriella, Hompók Zsófia, Bubla Ágnes