Central Udvar Irodaház belsőépítészeti átalakítás

Budapest (2014-2016)

Central Udvar Irodaház / C épület átalakítás

 

 

Az udvari épületszárnyak a 20. század elején még dohánygyárként funkcionáltak. Épületszerkezeteik ennek megfelelően robosztusak és puritának, megtisztítva a későbbi ráépítésektől erős hangulati karakterrel bírnak. Az irodaterek átalakítására tett javaslatunkban ezeknek a karaktereknek a felszabadítására helyeztük a hangsúlyt.

 

A kéthajós, középső oszlopsoros terek egységének visszaállítása érdekében nyitott irodatérként való hasznosítást terveztünk. A szükséges zárt helyiségek üvegdobozai osztják ugyan a nagy teret, de annak átláthatósága megmarad. A masszív tégla falak és pillérek, vasbeton gerendák és a fa gerendás födém kibontása, láthatóvá tétele által a régi, ipari hangulatú felületek kontrasztba kerülnek az új irodafunkció bútoraival, berendezéseivel. Az étkező-pihenő közösségi területeinek lépcsős térbeli kiemelésével a magas ablakparapetek megszüntethetők és a nagy belmagasságot is hasznosító új, vertikális térbeli minőség jön létre.

 

A belső udvar és a homlokzatok megújulásával párhuzamosan az épületszárny bejárata is átalakult: a régi, szűk és jellegtelen bejáratot megszüntetve egy kis alapterületű, de reprezentatív előteret alakítottunk ki. A meglévő áthajtó mellett egy nagyobb, azzal azonos méretű megnyitást terveztünk, az áthatjtó harántfalában pedig az épület egykori kialakításának megfelelően kibontottuk az eredeti nyílásokat. Az áthajtó így egy olyan fedett árkáddá alakult át, mely átmeneti terével kedvezően készíti elő az épület bejárati előterét.

 

A kis alapterületű előteret a határló üvegfalak nyitják egybe a fedett árkád és a szomszédos bérleményi helyiség tereivel. Az árkáddal való egységet a félig a külső, félig a belső térben lebegő kör alakú lámpa is erősíti. A lobby belső terét a front fal corten acél burkolata és annak grafikai elemei dominálják – utalva az épületszárny ipari múltjára és a benne lévő irodák loft hangulatát előrevetítve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Central Udvar Irodaház / Belső udvar átlakítás

 

 

A korábban leaszfaltozott és parkolóként használt belső udvar az azt övező épületszárnyak hasznosításával és a Kazinczy utcai épület funkcióváltásával párhuzamosan értékelődött fel.

 

Az udvar megújulásának tervezése során az elsődleges cél a belvárosi közterek hálózatának gazdagítása, továbbszövése volt, a Kazinczy utca térbeli, hangulati folytatása által, a korábbi befelé forduló hangulat megváltoztásával. Az udvar burkolata ezért folytatja a sétálóutca kiskockakő burkolatát, de új karakterekkel is gazdagítja azt. A gyepes-fás zöld szigetek a belvárosból annyira hiányzó zöld felületeket pótolják és az udvar hangulatát is humanizálják. A földszinti homlokzatok előtt, a későbbi hasznosítás reményében teraszszerű, simított beton felületeket jelöltünk ki, melyek kötetlen, íves vonalú kontúrja az homlokzatok ortogonális rendjét ellenpontozza.

 

A térburkolatok és zöldfelületek mellett az udvar harmadik karakteres eleme a világítás. Az átellenes sarkokban lévő bejáratok között a burkolatba helyezett világító pontok jelölik ki az elérés irányát. Ezek a világító kockakövek kifejezetten erre a projektre lettek kifejlesztve a Szövetség 39 iparművészeivel együttműködésben. A zöldfelületekbe világító akril gömbök kerültek, ezek egyszerűsége jól érvényesül a természetes növényi közegben, geometriájuk pedig reflektál a világító kockakövek pöttyös-körös mintájára.

 

Az építtető igényeit követve a belső udvari homlokzatok a fehér színű alapfestés felújítása mellett sötétszürke árnyalatú, geometrikus festést kaptak. A váltakozó hosszúságú sötétszürke csíkok követik a nyílászárók ritmusát, keretezik és összefogják az ablakokat illetve a földszintig lefutó sávok egyúttal a bejáratok helyeit is kijelölik. Az udvari épületszárnyak új bejáratának kialakításához a homlokzat nagyobb mértékű megnyitását is javasoltuk. A meglévő áthajtó terét kibővítve az udvart és a lobbyt térbelileg összekötő fedett árkádot hoztunk létre.

 

 

 

 

 

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Gulyás Kata, Szodorai Tímea, Tarr Ivett, Turai Balázs, Kis Ferenc

Fotó: Advval

 

 

Korábbi látványtervek

Bejárati előcsarnok

 

 

 

 

 

Irodatér - mintaszint az ötödik emeleten

 

 

 

 

 

 

 

 

Loft irodatér