Prezi.com Iroda

Budapest, Merkúr Palota (2012-)

Prezi.com Iroda

Merkúr Palota, Budapest

További épületrészek még tervezés és kivitelezés alatt.

 

Budapest színházi negyedének szívében, az éttermektől, romkocsmáktól és turistáktól nyüzsgő Nagymező utcában talált otthonra Magyarország egyik legfontosabb technológiai vállalata. A gondolataikat vonzó formában prezentálni vágyók igényeit kiszolgáló Prezi a Merkúr Palotába tette székhelyét, melyet 1900 és 1903 között építettek az ország első telefonközpontja számára. A cég fő terméke, a Somlai-Fischer Ádám építész-médiaművész által kifejlesztett prezentációs szoftver a PowerPoint linearitására alternatívát keresők kedvelt eszköze lett világszerte. A „zoomolható kezelőfelület” elvére épülő szoftver segítségével a felhasználók térbeli narratívába rendezhetik gondolataikat – hasonlóan ahhoz, ahogyan az irodák térbeli keretet adnak az adott vállalat feladatainak.

Az elmúlt években exponenciálisan növekedő Prezi kinőtte korábbi irodáit. Az újabb költözködés küszöbén a cég alapítói hosszú távú terv készítése mellett döntöttek: a rohamos növekedés kezeléséhez a Minusplus építészirodát kérték fel partnernek. A 2002-ben Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos által alapított Minusplus jól ismerte a techcég szükségleteit. Nem csupán ők tervezték a Prezi korábbi székhelyét, de a kezdetekkor irodaterületüket is megosztották a start-up vállalkozással.

A két vállalat közös múltja kihatott tehát a tervezési folyamatra. A Prezi korábbi irodájához hasonlóan az új székhely is több fázisban készült el, követve a cég bővülését. „Tudtuk már az elején, hogy szépen lassan be fogják lakni a házat, csak ez a vártnál gyorsabban történt. Az egész házat beterítettük a Prezi majdani funkcióival, és azzal kellett megküzdeni, hogy ezeket a funkciókat mind elhelyezzük a felső nagyteremben, hogy aztán fokozatosan vándoroljanak át az újonnan átalakított terekbe.

A cég San Franciscó-i irodájával párhuzamosan tervezett új székház a Merkúr palota négy szintjén terül el. A bálteremnek becézett legfelső szint városi kertet alkot; óriási beltéri tájkép ez a dombok alatt rejlő meeting szobákkal. A kisebb irodákban is vissza-visszaköszönnek elemek – például a munkaállomásokat elválasztó növényfalak –, melyek a vállalat korábbi irodáiban is a koncepció részét képezték. Ugyanakkor mindegyik szintnek és tárgyalónak saját karakteres arculata van: mivel a Prezi mintegy 200 alkalmazottja majdnem minden héten asztalt cserél a Prezi dinamikus munkavégzési rendszerében, minden térnek erőteljes arculatra van szüksége a tájékozódás elősegítéséhez.

Kötött munkaidő híján az épületnek változatos környezeteket kell kínálnia az irodai munka ösztönzésére. „Mikor a dolgozók reggel arra gondolnak, hol tudnának a legjobban dolgozni – egy kávézóban, egy sötét zugban vagy ágyban –, azt szeretnénk, ha az iroda minden szempontból vonzó helyszín lenne.” Minden emeleten kávézó- és nassoló sarkok ösztönzik a társas érintkezést. Az előcsarnokban zenesarok és bisztró található, innen az épület dísztermébe, a nyilvánosság számára részben nyitott „Ötletek Házába” (House of Ideas) juthat a látogató, ahol a dolgozók össznépi céges gyűléseken és technológiai-kulturális rendezvényeken vesznek részt.

A Prezi fokozatos terjeszkedésének fényében a tervezők nem akartak teljesen kész irodát létrehozni a 4 000 négyzetméteres épületben. Félkész tereket alkottak mozdítható tárgyakkal és írható falakkal, így ösztönözve a dolgozókat, hogy maguk is formálják környezetüket. „A befejezetlen tereknek köszönhetően tanulhattunk a visszajelzésekből, láthattuk, mi működik és mi nem, és ezeket a tapasztalatokat beleépíthettük a tervezés későbbi fázisaiba. Ez a Prezi szoftverfejlesztési módszerére rímel: a változtatásokat beleírják a szoftverbe, és folyamatosan ellenőrzik az eredményeket.” 
A térbeli rugalmasság szellemében a Prezi egyszerű és olcsó alapanyagok használatára törekedett. A high-tech belsők hidegségét elkerülendő fával és kezeletlen anyagokkal alkották meg a közvetlenség, bensőség és közösségi lét tereit. „Nem arra megy el a pénz, hogy jól nézzen ki a tér, hanem a funkcionalitásra, a kényelmes, ergonomikus berendezésre és a jó hangszigetelésre.

A közös munka során a Minusplus nem pusztán tervezőirodaként tevékenykedik, hanem a Prezi belső működésének kialakításában is partner. „Nem azt várják, hogy odaadjuk a terveket, megépítsük, és aztán elfelejtsenek, hanem hogy egyfajta szakértőként vegyünk részt az egész műveletben. A design itt nem pillanatnyi dolog, hanem folyamatos finomhangolás: egyénre szabott építészet.

Az írás megjelent az A10 2015 márciusi-áprilisi számában

lásd még: EPITESZFORUM

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Antal Gabriella, Molnár Tímea, Turai Balázs

Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Debreczeni Péter, Gulyás Kata, Hompók Zsófia, Kis Balázs, Kis Ferenc, Macsuga Eszter, Pap Szabina, Péteri Olga, Szodorai Tímea, Zvolenszki Blanka

Fotó: Bujnovszky Tamás

Szöveg: Polyák Levente

Fordította: Polyák Emese