Autóipari cég irodabelső átalakítása

Budapest (2015)

A nemzetközi autóipari vállalat számára tervezett belsőépítészeti átalakítás a cég értékrendjének tükrözésére törekszik, a terek precizitást és hatékonyságot sugallnak. Emellett azonban az irodatér az optimális munkakörnyezet és a barátságos helyek biztosításával a felértékelődő humán tőke igényeit is figyelembe veszi. Az eredeti alaprajzi kialakítás értékelése után a tárgyalók és a pihenő területek átrendezését javasoltuk annak érdekében, hogy azok zökkenőmentesen vegyüljenek a munkaterületekbe, illetve a nyitott irodatereket kisebb zónákra osszák. A közlekedők és a közös területek egy versenypályát formálnak, a padló kezelése a mobilitás kifejezése mellett a szignalizáció kérdését is megoldja.

 

A nyitott irodatérben hagyományos és alternatív munkahelyek, félig zárt tárgyalók és pihenőterületek keverednek egymásba folyva. A tér burkai technikai jellegűek, látszó gépészeti szerelvényekkel – a vállalat autóipari kötődését is tükrözve. A térbe helyezett új, emelt padlójú podesztek jobb megvilágítást és átlátást kínálnak a nyitott tér felett. A vállalaton belüli munkacsoportok az autóversenyek klubcsapatai által inspirált egyéni identitást kaptak, ami a bútorozás színében, a pihenőterületek szőnyeg-mezőiben és közvetlen jelzések által fejeződik ki.

 

 

A menedzsment és a háttér irodák zárt helyiségei a központi lobby térhez csatlakoznak. Helyzetük és transzparenciájuk segít a kommunikáció fenntartásában mind az ügyfelek, mind a dolgozók felé. Az irodákat nagy méretű üvegezett nyílások sora határolja, ami egy boxutca garázsaihoz teszi őket hasonlatossá (falaik üvegezett garázsajtó szerkezetekből is kialakíthatók), tovább erősítve a cég ipari kapcsolatainak kiejezését.

 

 

A tárgyalók úgy lettek újraosztva, hogy minél egyenletesebben helyezkedjenek el az irodatérben, ezáltal minél könnyebben legyenek elérhetők a munkahelyekről. A tárgyalók mixében a változatos méretek és a zártság különböző mértékei szolgálják a sokféle igény kielégítését. Rövidebb idejű használatuk pedig megengedi az erősebb, tematikus belső hangulati megoldásokat.

 

 

Az eredeti alaprajz visszahúzott recepciója helyett egy kiterjedt és élettel, aktivitással telített térbe való megérkezést javasoltunk. A lobby bútorozása nem csak a vendégek várakozását szolgálja, hanem a dolgozók számára is alternatív munkahelyeket illetve informális megbeszélések lehetőségét kínálja. Egyszerűség és funkcionalitás jellemzi az iroda kiszolgáló tereit; a leválasztott konyhát egy nyitott és a munkaterületekkel közvetlen kapcsolatban álló kávézó sarok egészíti ki, mely találkozási pontként is szolgál.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Turai Balázs, Kis Ferenc