Premier Kult Café

Budapest (2015)

 

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány megalakulása óta kereste a megfelelő helyet egy olyan bázis létrehozására, ahol fogyatékkal élők is dolgozhatnak. A nem üzemelő Vörösmarty-mozi épülete ideális helyszínnek bizonyult így itt kezdtünk a kulturális központ megvalósításába. Alapkövetelmény volt, hogy az intézmény akadálymentes kialakításban újuljon meg.

 

A kisebbik moziterem nagyobb átalakítás nélkül továbbra is eredeti funkciójában üzemel, a nagyobbik termet pedig multifunkciós rendezvénytérré alakítottuk – alkalmas fogyatékkal élő előadók, kisebb zenekarok és színházi produkciók befogadására, illetve továbbra is használható vetítésre.

A Baross utca és az Üllői út között húzódó hosszú előtérbe több funkció került. Kávézó, pékség, fogyasztó-tér, bár valamint egy kisebb üzlet kialakítása volt a cél. Az épület szerkezetéből adódóan ez a hosszú “folyosó” a keresztirányú gerendák által tagolódik: a gerendákra különbözö szélességű és magasságú boltíves födémek támaszkodnak. Az épület és mozi több évtizedes múltjára a meglévő állapotukban konzervált falak és födémek utalnak, melyek az álmennyezet elbontásával váltak láthatóvá.

A hosszú teret tagoló gerendák az eltérő funkciók határképzései, ahol az egyes szakaszokat, használati módjuknak megfelelően sajátos, ezért egymástól kicsit különböző módon hangoltuk. A végeredmény egy harmonikus térfolyam lett, mely minden funkciót összefog.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea, Péteri Olga, Zvolenszki Blanka, Csiha András, Csizik Petra, Kis Ferenc

Fotó: Kapás Gergely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korábbi látványtervek: