Multifunkciós Közösségi Központ

Budapest (2015)

Napjaink könyvtárát nem a teljes csend, sokkal inkább a interakciós helyzetek változatossága jellemzi. Szükséges az átalakulás, hogy egy közösségi tér és közösségi élmény legyen a könyvtár, ugyanakkor lehetőséget kell teremteni az elmélyült olvasásra vagy az egyéni kutatómunkára és tanulásra.

 

Célunk olyan inspiráló környezet teremtése, amiért akkor is érdemes a könyvtárt választani, ha nem közvetlenül a könyvekkel akarunk kapcsolatba kerülni. Fontos, hogy a könyvtár többféle tudás központjává váljon - ne csupán a helyben fellelhető könyvállomány, hanem a digitális háttéranyag is elérhető legyen. A mai könyvtárlátogatók digitális és mobil eszközök segítségével kutatnak, ezért a belsőépítészeti kialakításnál ügyelni kell arra, hogy ezek az eszközök minden helyiségben jól használhatók.

 

Az épület tervezése során a jelenlegi tartószerkezetből kiindulva olyan új téri helyzetet hoztunk létre, mely szellősebb, egybefüggő tereket teremt. Célunk volt a meglévő nagyon határozott folyosós, traktusos rendszer feloldása, egy középület nagyvonalúságának megteremtése. A főfalak nyílásainak összevonásával és új nyílások kialakításával, a tartószerkezet könyvespolcok mögé való elrejtésével egy olyan olyan központi könyvtártér alakult ki, mely nem emlékeztet az iskola régi folyosós-cellás elrendezéséhez.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea, Antal Gabriella, Albert Fatime, Kis Ferenc