Hoval Magyarország l.

Veresegyház (2006)

 

A terv alapja a tervpályázat építészeti elgondolása volt, annak fő értékeit hordozza tovább. A tervezés fő inspirációja  a környezet mellet a gépészeti szerelvények esztétikája volt, mely a tervezés során az épülettömeg kialakítására hatott. A ferde síkokban tört alaprajz és tető az épület összhatásában a gépészeti csövezés sajátos esztétikáját juttatja eszünkbe.   

A megrendelővel történt egyeztetések alapján azonban, a pályázati tervhez képest, a főfunkciók alaprajzi elrendezése teljesen átalakult.

 

A földszinten az értékesítés és egy hozzá kapcsolódó tárgyaló kapott helyet. A helyiségsor átalakításának építészeti célja a bonyolult alaprajzi rendszer racionalizálása és a tiszta működést  kivetítő átláthatóság volt. Az utcafrontról így akár a raktárba is beláthatunk, az épület transzparens, tisztaságot sugároz.

A beljebb kerülő, akadálymentesített bejárati ajtó nagyvonalú nyitása lesz a megújult épületnek.

Az első emeleten egy 25 fős előadóterem, közös étkező, valamint közös titkársággal működő könyvelés és a vevőszolgálat két-két munkatársa kap helyet. Az étkező a cég munkatársainak étkezője, előadások és tréningek alkalmával azonban az előadóteremből is megnyithatóan működik. Az épület mögötti fedett parkoló átalakításával nyert teraszkapcsolata az előadóteremmel egybenyithatva nagyvonalú térfolyamot hoz létre.

Az eddigi tetőtér immár a szabályozási tervben foglalt 10.5 méteres beépítési magasságon belül teljes második emeletként működik, itt az igazgatási funkciók és a grafikusok szobái lesznek. Az utcai oldalt itt inkább zártuk, egy perforált burkolat szűri a főút „élményét”. Az irodatér, megbontott déli homlokzatán keresztül vizuálisan a kert felé nyit.

A funkcionális átalakítások célja a munkahelyek jövőbeli működésének biztosítása, valamint az eddig mellérendelt közösségi terek és kiszolgáló-funkciók helyiségeinek karakteres építészeti kialakítása. A két felső szint alapterületét az utcafront felé megnöveltük, a belső közlekedők és közösségi terek területét növelve.

A kiszolgáló funkciókat mindhárom szinten a szomszéd épület felé húzott helyiségcsoportokban oldottuk meg, tisztán olvasható alaprajzi szerkesztésben. A nagyméretű raktárigényt a minden szinten elhelyezett raktárak mellett, az irodákban elhelyezett beépített szekrényekben oldtuk meg, így azok mindegyike saját irattárat kapott.

Minden szinten külön férfi és női mosdók, valamint teakonyha kap helyet, így az épület belső működése szintenként önálló.

Az épület észak-nyugati oldalán megépült félnyereg tetős raktár továbbra is fedett-nyitott terű parkolóként működik tovább, a tetőn azonban egy - az első emeleti étkezőből nyíló - járható lapostetős teraszt alakítunk ki.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea