Semmelweis Egyetem EK Szentkirályi utcai épület

Budapest (2016)

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szentkirályi utcai épületének bővítésére kiírt országos tervpályázaton nyert III. díjjal sikerült megismételni a tavaly év végén, a MOME Campus építészeti tervpályázatán elért sikert.

 

 

 

Az újabb díjazott pályázat egy több éves kutatómunka eredményeit igazolta vissza ismét. A kutatás indulásakor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a hazai felsőoktatási intézmények számára meg tudjuk mutatni az átalakulás útját és fel tudjuk kínálni az ezt elősegítő építészeti megoldásokat. Azzal, hogy másodszor is díjat nyert pályázati tervünk, visszaigazolva látjuk a kutatásban megszerzett tudás gyakorlati, építészeti formában történő alkalmazását.

 

 

A Semmelweis Egyetem számára készített tervpályázati javaslatunkkal nem egyszerűen a kiadott program és a meglévő épületstruktúra szintézisét akartuk megvalósítani. A funkcionális igények kielégítésén túl célunk volt, hogy az új bővítés által a meglévő, XIX. századi struktúrájú épületegyüttes olyan új terekkel gazdagodjon, melyek képesek választ adni a felsőoktatási intézmények kortárs kihívásaira.

 

 

A pályázat programjának megvalósítása mellett a tervezett bővítés flexibilis és közösségre hangolt környezeteket hoz létre. A meglévő épületegyüttesben jelenleg háttérbe szorított hallgatói terek pótlása kiemelt célunk volt. Az új épületrész és a leendő hallgatói közösségi élet szíve egy új átrium, ami szellős, világos terével kapcsolatot, kommunikációt teremt az épület szintjei között. Fontos szerepe van a külső és a belső terek összekötésének, a közöttük létrehozható átmenetek megteremtésének is. A bővítés által körülzárt udvar aktiválása ugyanannyira célunk volt, mint az emeleti szintek számára is megadni a külső térrel való kapcsolatot.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Pap Szabina, Szodorai Tímea, Turai Balázs, Kis Ferenc