Asia Center átalakítási koncepció

Budapest (2016)

Bevásárlóközpont újrapozícionálásának vázlatterve

 

Tervünk célja az AsiaCenter megkopott építészeti arculatának felfrissítése, ezen keresztül pedig a vásárlói réteg szélesítése, új bérlők és vásárlók megnyerése. A bevásárlóközpont új arculatából származó és ázsiához szorosan kötődő, grafikailag egyértelműen beazonosítható origami motívum és az ehhez rendelt színpárok a teljes tervezett átalakítást áthatják. Minden építményt, burkolatot, mobíliát és dekorációt ennek a szellemében terveztünk meg. Célunk volt a belső átalakulást kivetíteni a külsőre is, olyan koncentrált de látványos épített elemekkel, amik a bevásárlóközpont megújulásának jól megjegyezhető szimbólumaivá válnak. Tervünk a Szentmihályi úti totemtől a mall terület bútorozásáig sokféle léptéket ölel fel, de az azonos szerkesztésnek köszönhetően az új arculat a főúttól az üzletekig tartó, teljességében megélhető, folyamatos történetté áll össze.

 

 

KÜLSŐ

A történet külső elemei a buszvégállomástól induló gyalogút, mely a Szentmihályi úti csomópont mellé helyezett totem alatt áthaladva egy sétányon át köt be a bevásárlóközpont előtti közösségi térbe. A játszótérrel, mászófallal kialakított, rendezvények megtartására alkalmas térről egy széles lépcső indul el, mely a ház vérkeringésébe újra-integrált első emeletre vezet fel. A lépcső méreténél fogva a lábánál elterülő tér nézőtereként, lépcsős köztérként is funkcionál. A külső térsor elemei, a totem, a bekötőút és a felvezető lépcső-lift építmény mind azonos szerkesztési elvek alapján készülnek: a totemen megjelenő háromszögekből építkező hajtogatott vörös héj a sétány burkolati sávjába fordul át, ami a belső körforgalom után egy külső közteret képezve kettéágazik a bejáratok felé. Az új bejáratnál a sík burkolatsáv ismét téri szituációba fordul át, a lépcső és lift látszó szerkezetinek burkolataként. A szalag az új bejáraton keresztül átvezet az épületbelsőbe, ahol megszakítás nélkül a belsőépítészeti elemekben folytatódik.

 

 

 

BELSŐ

A belső átalakítások építészeti célja nemcsak a megjelenés frissítése, de egy átlátható és valódi hangsúlyokkal tagolt tér kialakítása is volt. A meglévő zegzugos üzletstruktúrát ezért kifésültük, a leaseline vonalakat egységesítettük, kiegyensúlyozottabb üzletstruktúrát alakítva ki. Az átalakítás során a kiadható alapterület lényegében változatlan maradt, de az átalakítás nyilvánvalóan együtt jár a meglévő üzletstruktúra részleges átalakításával. A külső térben megjelenő origami-szalag az új első emeleti bejáraton át a belső térbe érve a mall terület álmennyezetén festve fut végig, élein vonalmenti megvilágítással kiegészítve. Ez a szalag új belső összefüggéseket hoz, nemcsak a belső folyosórendszer összekötésével, de a födém nyílásain át a kereskedelmi szintek összekötésével is. A teljes belsőt átitató nagy léptékénél fogva olyan erős elem, amely az üzletek zavaros kirakatain túlnőve meghatározza az épület belső képét, új, egységes arculatát.

 

 

ÖSSZEKÖTŐ SZÁRNY

A jelenleg még különálló két épületrészt a köztük lévő új összekötő szárny kapcsolja majd egybe, melynek alapvető célja az épületek 0 és 1 szintjeinek belső összekötése, az épületek hátsó részeinek helyzetbe hozása, a belső vérkeringés rendbehozása. Itt találkozik a két épület eltérő színvilága is, mely egy tarka átmenetben váltja egymást a 60 méter hosszú épületben.

 

 

ARCULAT

 

A külső és belső, az épített és a mobil elemek egységes arculata a jelenlegi környezettől elválasztható és értelmezhető keretet ad a teljes felújításnak. Az új elemek nem öncélú díszítések, mindegyikük valódi, a kereskedelmi szolgáltatásokat szolgáló és ösztönző funkcióval bír. A meglévő átalakítással nem kendőzzük el az épület múltját, nem írjuk át az eddigi mondanivalót, inkább mellé tesszük az új tartalmakat, látványos elemekkel bővítjük az épület jelenlegi képét. Az átalakítás során az épület funkciója és bérlői struktúrája nem változik, továbbra is ázsiai boltok ázsiai termékeket árulnak majd, így az épület megújult arculatának is ehhez a világhoz kell igazodnia. A beváráslóközpontok általánosan kialakult kilúgozott, színtelen világa helyett egy jóval gazdagabb belső bontakozik ki, amiben az origami szalag mindent átható karakteres megjelenése egy összefüggő hely atmoszféráját teremti meg.

 

 

 

 

 

 

Építészet és belsőépítészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos,Turai Balázs, Bernard Bea, Bessenyey Sarolta, Detre János, Kis Ferenc, Zvolenszki Blanka

 

Kert- és Tájtervezés: S73 Kft. Mohácsi Sándor, Fábián Zsófia, Takács Dániel 

 

Tartószerkezetek: Bartal és Rabb Kft. Rabb Péter, Molnár Miklós, Szabó Balázs, Hankó Andrea, Rabb Dániel

 

Épültszerkezetek és költségkiírás: Munum Project Kft. Handa Péter 

 

Épületgépészet: Cofely Kft. Csizér Zoltán 

 

Úttervezés és forgalomtechnika: Pannon Engineering Kft. Kiss Csaba

 

Tűzjelző berendezés: Pentolt Kft. Németh István

 

Tűzvédelem és munkavédelem: Szikraeső ’77 Kft. Adamecz Tímea és Kováts Róbert 

 

Épületvillamosság: Artrea Consulting Kft. Üveges Zoltán

 

Emelőszerkezetek (felvonók és mozgólépcsők): Makovsky és társai Kft. Makovsky Zsolt 

 

Épületautomatika: ETVAutomatika, Pátfalusi Zsolt

 

Látványtervek: Minusplus