Katyni mártírok parkja

Budapest (2009)

 

Az emlékhely két egyszerű csoportból tevődik össze: az épített, illetve a növényi elemekből. Az első elemcsoport a járósík változásaiból származó, a meglévő síkhoz képest enyhén a tér belseje felé lejtő mélyedés és a mai szinten maradó, tehát a mélyedésből kiemelkedő kubusok. A második elemcsoportot a meglévő és újonnan telepített fák adják.

Az elemek együttese a jelen és a múlt idősíkjai között képez teret. A bejárható egyre sűllyedő negatív tér, a rétegeiben újra felszínre kerülő múlt síkja. A föld kiemelése, és így a mélyedés kialakulása, a múltra rakódott üledék eltávolítása, a történet megismerésének folyamata, a letisztítás, felfedés gesztusa.

A negatív tér szintjére szigorú raszterben ültetett új fák, a struktúrába zárványként befoglalt meglévő fákkal, az idősíkokon áthaladó újragondolás, újraértelmezés elemei. Az élet és a jövő elemei.

A meglévő fák és gyökereiknek teste a mától a múltig tartó időtest az emlékezés megtestesülése.

A tér belseje felé lejtő járófelület és a fák összeboruló koronájából kialakuló élő lepel koncentrált teret hoz létre. Nem egy pihenésre szánt városi parkot, hanem egy emlékezésre, elmélyülésre, bolyongásra késztető emlékhelyet. A fák koronaszintje már messziről érzékelhető lebegő zöld tömeggé áll össze. Az összefüggő lombok alatt a teret nem zárja le, a fatörzsek között koncentrálódó térben lépésről lépésre változó átlátást nyit.

A meglévő fák körülötti földet fémlemez „szádfal” támasztja meg. Az így létrejövő kubusok felső síkját gyep fedi. Az új, mélyített síkra előnevelt oszlopos juharfák kerülnek telepítésre, 2,5mx2,5m-es raszterben. A fák 5m magasságúak, 2,5m törzsmagassággal.

 

 

A tér külső kontúrján aszfalt burkolatú járda készül. A süllyeszetett tér 2,5mx2,5m nagyságú, 10 cm vastag előregyártott betonlapokkal burkolt. A meglévő-megtartott fák vermei körül monolit beton járófelület készül, melybe a tragédia részleteit bemutató szövegtöredékek kerülnek lenyomatként. A megmaradó fák vermeinek oldalfalába épített padlóvilágítás a fák körül található szövegtöredékekre koncentrálva világítja be a teret.

 

 

Építészet: MINUSPLUS (Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Molnár Tímea, Domokos Attila)

Szobrász munkatárs: Hübler János

 

lásd még: ARCHITECTURELISTEPITESZFORUM

f_f_f "fiatalok feketén-fehéren" 2010 pályázaton díjazott: EPITESZFORUM