Interaktív Kiállítási Központ

Győr (2009)

 

Használó-interakció-kiállítótér-autó-tanulás-tanítás-konferencia - összesűrítve néhány szóban a funkcionális igényeket, a környezet és a körülmények megismerése után, a szükséges kutatások elvégzésével – arra jutottunk, hogy a ház működését az interakció, a kiállítótér hangsúlya nyomán a terek szervezése és működési elve határozza meg. Ez egyben az épület karakterét is befolyásolja, de rákerül egy következő réteg, ami jelleme nyomán és a témakör kapcsán nyílvánvalóvá vált, hogy az autó, a járműipar lesz. Ebben a helyzetben kell tudnia az épületnek azt, hogy fenntarthatóan és extravagánsan működjön.

 

 

Az elsődleges funkcionális szempontok figyelembevételével megalkotott térstruktúra a legfőbb alkotóelem, melyet a tartószerkezet megoldásai maximálisan támogatnak, sőt hangsúlyoznak. Ennek eredménye képpen a többszörösen sorolt terek érzékelésének különböző helyzetei alakulnak ki, és alakíthatóak tovább az egyes kiállítások igényeinek megfelelően.

 

A karakter meghatározó eleme a fent említetteken túl az autós téma, mely az épület összes elemében visszaköszön. Ésszerűségi okból, melyet főként az igények szerteágazó sokfélesége generált, kerültük el a garázs terepszint alatti elhelyezését, de a karakter egyik nagyon fontos eleme a mesterséges, burkolt domborzatként formált felszíni parkoló, melynek elemrendszere tudatosan használt, és az autók ilyen módon kialakított elhelyezése az épület megjelenésének egyik meghatározó eleme.

Ez az elemrendszer határozza meg aztán az épület teljes külső megjelenését, mert a parkoló elemei léptékváltás nélkül felszöknek a falakra is. Sötét felület útburkolati festékkel festve.

 

A tartószerkezeti megoldásból adódó lehetőség miatt a tömeg teljes ellebegtetése lett a célunk. A földszinti összekötő mag egy egyszerű megoldással - tükörként működő burkolattal – belevész a parkoló autók tükörképébe, a fő tömeg pedig elemelkedik a talajtól.

Mindezek mellett persze a használó az elsődleges szempont. A süllyesztett tér, a megérkezés helye, ami feltárja az épületet és egyben a közvetlen interakció első állomása, funkcionális szervezésével is segíti a kapcsolat létrejöttét.

 

 

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Turai Balázs, Molnár Tímea, Domokos Attila

Statika: Bartal és Rabb Kft.

Épületgépészet: Energia Partner Plus Kft.