Lakóház bővítés

Bázakerettye (2010)

 

A HELYSZÍN ISMERTETÉSE

Bázakerettye csak 1937 óta létezik, előtte két önálló településből Bázából és Kerettyéből állt. Ebben az évben találták meg itt Magyarország első jelentős kőolajmezőjét, mely egyben metángáz forrásként is szolgált. Az olajipar hatalmas lökést adott az addig mezőgazdaságból élő település fejlődésének és magával emelte a környék falvait is. Az olaj kitermelését végző amerikai társtulajdonú cég, dolgozói számára több telepet is épített a Báza és Kerettye közötti területen. Épült munkásszálló, étterem, nagyobb (göcseji típusú) lakóházakból álló telep a mérnököknek, tisztviselőknek és kisebb típusházakból álló telepek a munkások számára, mind összkomforttal, jó minőségben kivitelezve. Ilyen az Olaj utcai telep is.

A telepítés több amerikai jellegzetességgel bír. Egy telektömbön belül a típusházak elszórtan helyezkednek el (nincs egységes építési vonal) és nincsenek egymástól kerítéssel elválasztva. A telkek utcafrontján sincs kerítés és a házak többnyire a telek belsejében (min. 8-10 m előkert) állnak, így a kis szélességű utcák, közök is tágasnak érződnek.

Mára az olajmezők nagyrészt kiürültek, kevés ember dolgozik az ehhez kapcsolódó létesítményekben. A 90-es években felfedezett termálvíz segítségével a község a turizmusra alapozza jövőbeni fejlődését.

 

FUNKCIONÁLIS SZERVEZÉS - TÉRKAPCSOLATOK

A megrendelők vágyait és igényeit maximálisan szem előtt tartva az volt a cél, hogy olyan lakóterületet hozzunk létre, mely egyszerre tudja biztosítani a privát-hálóterek intimitását és a közös-nappali terek nyitottságát.

A keleti homlokzaton található bejáraton át a nappali - konyha - étkező terébe érkezünk. A nappali déli falára tervezett nagyméretű ablakfülke a belső oldalon kárpitozott ülő-pihenő bútorként funkcionál, külső oldalán a homlokzat síkjából kilógva a kert fölé nyúlik. Így a nappali tere vizuálisan összekapcsolódik a környezettel. Ezzel a nyílással szemben, az étkező északi oldalán, fizikai kapcsolatként, tolóajtó nyílik az új fedett-nyitott teraszra és ezen át a kertre.

A fedett teraszt kelet felé kimozdítottuk a ház mellől, hogy egy része déli napfényt is kaphasson és ne árnyékolja a konyha északra néző ablakát. Padlósíkja megegyezik a ház padlósíkjával, tehát a terepszint fölé kerül 60cm-rel, hidat képezve az előkert és az étkező között.

 

TÖMEGFORMÁLÁS - HOMLOKZATOK

A lehetőségeket vizsgálva a tömeg és a homlokzatok átalakításának tekintetében az az elv érvényesült, hogy igyekeztünk mindent megtartani az eredeti formavilágból és tömegből azzal a módosítással, hogy színében letisztítottuk és tömegében egységesítettük azt. Amin változtatunk, illetve amivel kiegészítettük, az formailag markánsan elkülönül az eredeti épület jellegétől, de színben igazodik hozzá. Fontos szempont volt, hogy csak ott és csak annyira nyúljunk hozzá az eredeti elemrendszerhez, hogy a megváltozott funkciót és belső térszervezést maximálisan kiszolgáljuk, illetve közvetítsük ezt a változást, felfrissülést az épület megjelenésében is.

Így kaptunk egy fehér színű házat, amin az új nyílások mindig síkot váltanak a homlokzati falsíkhoz képest, és minimális szerkezettel valósulnak meg, annak érdekében, hogy a hangsúly magára a nyílásra, annak létére helyeződjön.

 

Építészet: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Tarr Ivett, Domokos Attila

Statika: Bartal és Rabb Kft.

Épületgépészet: Energia Partner Plus Kft.