VEKOP-2.1.7-15-2016-00203

Az épített környezetünkben vizuálisan és funkcionálisan is meghatározó, jellemzően árnyékoló funkciójú, nagyméretű, összetett csuklószerkezetek egyszerűsítése, és kiváltása innovatív, bionikus elvek mentén működő konstrukcióval

Támogatás összege (Ft): 62 006 194

Összköltség (Ft): 102 260 324

Támogatás intenzitása: 60%

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.09.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2020.11.06.

 

A napernyő tervezésének első gondolata abból fakadt, hogy sok olyan tervezési munkánk volt és van, ahol városi terek, vendéglátó teraszok kialakításával foglalkozunk. Kutatásaink során jutottunk arra a megállapításra, hogy igazán érdekes és szép mobil napernyő jelenleg nincs a piacon. A jellemzően városi szövetbe kerülő elemek felülnézeti képe is nagyon fontos, hiszen a környező épületekből nézve a tereknek felülnézeti képe is van. Ez szülte a gondolatot, hogy valósítsuk meg mi azt a napernyőt, ami mind megjelenésében, mind működésében új színt hoz az árnyékoló megoldások szegmensébe.

Ez egy olyan innovatív megoldás, amely jelentősen elősegíti a közéletben használt tárgyak fejlődését és hatással lehet olyan különleges terültekre is, amelyekben a mozgás állapotoknak csak kritikus pontjain erősek a tűrés követelmények. A klasszikus tervezői szemléletmód szerint a tárgyat elemenként tervezik, és az elemeket tűrésezik, majd építik össze a komplett tervvé. Ennek a hátránya, hogy a kismértékű túl tűrésezések összeadódnak és indokolatlanul túltervezett termékekhez vezetnek. A mi rendszerünk ehhez képest a komplett termék felől közelít, és abból