A feladat igen összetett volt. A tisztaság, a természetesség és a termékek előállításakor használt és űrtechnológiával vetekedő módszerek egységes stílussá olvasztása első hallásra is komoly kihívásnak hat. A holt-tengeri ásvány alapú kozmetikumokat kínáló Ahava cég első önálló budapesti butikjának tervezése során az alkotók álltak e kihívás elé.

Az üzlet a „gúzsba kötve táncolni” tipikus esete. Az újjászületett Párisi Nagyáruház oldalsó, keskeny és magas üzlethelyiségének kevéske négyzetméterén ugyanis három különböző funkciót kellett elkülönítenie az iroda fiatal tervezőinek.

A végeredmény mégis légies és intim. A márka kötelező design elemei, mint a DNS mintákkal áttört fal, vagy a kozmetikumok összetevőit megjelenítő tárlók, csupán kellemes kiegészítőként hatnak a tervezők könnyűszerkezetes „szépségkapszulája” mellett. A térnövelő megoldás hamarosan jó eséllyel léphet elő nemzetközi brand elemmé, mivel szellemes módja a nyitott eladórész, és a befogadó spirálformába öntött „élmény” szekció elválasztásának.

A kapszula félig nyitott alja a termékek kipróbálásához, míg a belsejében elrejtett, csigalépcsőn megközelíthető zárt szobácska kozmetikai kezelésekhez kínál intim helyszínt. Szinte lebeg a térben, köszönhetően gondosan méretezett és formált tömegének és az alsó megvilágításának. A gubó aprócska belső tereiben a fehér szín és a teljesen falba süllyesztett – szintén sci-fi filmet idéző – tárolók mellett a szemmagasságban körbefutó, hátulról megvilágított holt-tengeri panorámakép biztosítja a tágasság érzetét.

Az ajtóhoz közeli, termékeket bemutató térrészben nagy méretű panelekbe töltött só és iszap, a kötelezően használandó sötétbarna falszakasz, illetve a nyers, rusztikus hangulatú fehérített fa polcok teremtik meg az alapvetően letisztult, fehér enteriőr ellenpontját, bár valójában nem sima az sem, ami annak látszik. A kapszula finom bőrnek tűnő felületét autók műszerfalánál alkalmazott felületképzéssel érték el, a panelekből épült fal pedig az ajtón át érkező surlófényben megmutatja viaszos vakolatának köszönhető finom fényét és mintázatát.

A kötelező funkciók mellett megmaradó kisebb-nagyobb résekbe kerültek a technikai helyiségek és tárolók, az épp aktuális hézag formájának megfelelően kialakított lépcső alatti szellőző, vagy éppen mindkét szintről használható polcrendszer. A felületes szemlélő számára mindez egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet, pedig a tér minden egyes centimétere egyedi megoldást kívánt.

Építészet

Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Domokos Attila, Molnár Tímea, Tarr Ivett

Fotó

Imre Barnabás

Helyszín

Párizsi Nagyáruház, Andrássy út, Budapest

Dátum

2009