“A Kocka által támasztott építészeti kihívás magában foglalta a teljes budapesti bulikultúra jellemzőit. A jó megoldáshoz arra a kérdésre kellett választ adnunk, hogy hogyan lehet a romkocsmáiról híres Kazinczyban egy egyáltalán nem romkocsmás szórakozóhelyet nyitni úgy, hogy az ne lógjon ki, ne idegenítse el az embereket, hanem szervesüljön Pest legpörgősebb utcájába”– mesélte Alexa Zsolt, a tervezéstől a kivitelezésig a teljes építészeti projektet lebonyolító Minusplus egyik vezetője.

A Kocka egy hiánypótló hely, ilyen profilú klubból ugyanis alig van Budapesten. Ez az egyediség jelenik meg az épület külsejének kialakításában is: a Kazinczy utca összefüggő ház-dzsungeléről kicsit leválva áll az elegáns fehér csempékkel borított tökéletes geometriai forma, amely tökéletesen testesíti meg a nagyvárosi életérzést. A fehér burkolat további előnye, hogy az épületet bármikor birtokba tudják venni a VJ-k (visual jockey), és pillanatok alatt különleges fénnyel tudják “befesteni” a falakat.

Bár kevesen gondolnák, de az épület több mint 100 éves. Az építészek a fő falakat megtartották, azonban minden mást lebontottak. Ennek köszönhetően viszont a belső terek kialakításában nagy volt a Minusplus szabadsága. A különböző igényekre szabott emeletek lehetővé teszik a kényelmes délutáni kávézást, az üzleti vacsorát és az éjszakai partizást is, mindezt úgy, hogy a helyiségek nem nyomják el egymást. Ez javarészt annak köszönhető, hogy az egész belső teret a letisztultság jellemzi: ez a szemlélet jelenik meg az egyes szinteket összekötő fekete acél lépcső és a szürke burkolatlan beton használata. “A lámpákat, asztalokat, bárpultokat mind külön ide készítettük; csak így lehetett megoldani azt, hogy a hely koherensen megtartsa a nagystílű, de mégsem hivalkodó enteriőrjét” – tette hozzá Alexa Zsolt.

A Kocka épülete műszakilag is a leginnovatívabb megoldásokkal lett felszerelve. Ezek közé tartozik például a hőmérséklet szabályozó rendszer: a Kocka az egyik szomszédos épület talajszondás eszközére kapcsolódott rá, aminek segítségével felület fűtés-hűtéssel lehet temperálni az épületet.

Építészet

Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea, Turai Balázs, Pap Szabina, Kis Ferenc

Fotó

Bujnovszky Tamás, Soós Bertalan

Helyszín

Budapest, Kazinczy utca 48

Dátum

2013