A épület belsőépítészeti átalakítás / lobby és iroda

A 90-es években épült belvárosi irodaház korszerűsítése és új építészeti arculatának megteremtése során a legnagyobb kihívást a meglévő épülethez való alkalmazkodás és a minimális beavatkozásokkal való legnagyobb hatás elérése jelentette. Az épület előcsarnoka a tér megtisztítása és egységesítése után olyan új elemekkel gazdagodott, melyek alapvetően változtatták meg a karakterét. A puritán fehér és világosszürke fal- és padló felületeket a tér végfalain alkalmazott meleg fa burkolatok teszik otthonossá. A recepciós pult és a minimalista ülőbútorok formavilágát a határozott geometrikus vonalak és lekerekített élek kapcsolják össze, míg a hengeres torony alatti tér formájára a kör alakú függesztett lámpák reflektálnak.

Az irodaszinteken az előcsarnok szín- és formavilága folytatódik, a visszafogott fehér-szürke munkatereket meleg hangulatú teakonyha és tárgyaló sarkok egészítik ki. Az irodateret transzparens üvegfalak és egyedi beépített bútorok artikulálják a funkciók szerint.

Central Udvar Irodaház / C épület átalakítás

A Budapest belvárosában elhelyezkedő irodaház komplexum udvari épületszárnya a 20. század elején még dohánygyárként funkcionált, épületszerkezetei ennek megfelelően robosztusak és puritának, erős karakterrel bírnak. Az irodaterek átalakítására tett javaslatunkban ezeknek a felszabadítására helyeztük a hangsúlyt. A loft jellegű terek egységének visszaállítása érdekében nyitott irodatereket terveztünk, a szükséges zárt helyiségek üvegdobozokkal kerülnek kontrasztba a régi, ipari hangulatú felületekkel.

Az épületszárny felújításával annak bejárata is átalakult: a régi, szűk és jellegtelen bejáratot megszüntetve egy kis alapterületű, de reprezentatív előteret alakítottunk ki. A meglévő áthajtó mellett egy olyan fedett árkádot terveztünk, mely átmeneti terével kedvezően készíti elő az épület bejárati előterét. A kis alapterületű lobby tere az üvegfalak ellenére egybenyílik a fedett árkád tereivel, ezt az egységet a félig a külső, félig a belső térben lebegő kör alakú lámpa is erősíti. A lobby belső terét a front fal corten acél burkolata és annak grafikai elemei dominálják – utalva az épületszárny ipari múltjára és a benne lévő irodák loft hangulatát előrevetítve.

Central Udvar Irodaház / Belső udvar és homlokzat átlakítás

A belvárosi irodaház korábban parkolóként használt belső udvara a környező épületszárnyak funkcióváltásával párhuzamosan értékelődött fel. Az udvar megújulásának elsődleges célja a belvárosi közterek hálózatának gazdagítása, továbbszövése volt. Az udvar burkolata ezért folytatja a sétálóutca kiskockakő burkolatát, de új karakterekkel is gazdagítja azt. A gyepes-fás zöld szigetek a belvárosból annyira hiányzó zöld felületeket pótolják. A homlokzatok előtt teraszszerű, simított beton felületeket jelöltünk ki, melyek kötetlen, íves vonalú kontúrja az homlokzatok ortogonális rendjét ellenpontozza. Az udvar harmadik karakteres eleme a világítás: az átellenes sarkokban lévő bejáratok között egyedi, az S39 iparművészeivel együttműködésben fejlesztett világító kockakövek jelölik ki az elérés irányát.

A belső udvari homlokzatok a fehér színű alapfestés felújítása mellett sötétszürke árnyalatú, geometrikus festést kaptak. A váltakozó hosszúságú sávok követik a nyílászárók ritmusát, a földszintig lefutó sávok a bejáratok helyeit jelölik ki.

 

 

Építészet

Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Gulyás Kata, Szodorai Tímea, Tarr Ivett, Turai Balázs, Kis Ferenc

Fotó

Addval

Helyszín

Budapest

Dátum

2014-2016