Az épületbe tervezett belsőépítészeti koncepció alapja a hegy analógia, mely az épület szintjeit egy hegyen található változatos természeti jelenségek és mesterséges táj szerint különbözteti meg. Ez a könnyen olvasható képlet egységes, mégis elemeiben különböző módon fűzi fel az egyes szintek belsőépítészeti arculatát: a hét szintet hét hívószó, hét külön hangulat jellemzi.

A földszinten a hegy lábától indulunk, ahol a városi épített környezet az uralkodó: utak, házak, közterek sűrűsége jellemzi ezt a szintet. A következő emeleten a művelt földek patchwork képét idézzük meg: a különféle színű és textúrájú termést hozó földterületeket és a szántásból eredő barázdákat. Tovább haladva felfelé a lombos– majd a fenyőerdők szintjére érkezünk. Itt rejtőzködő állatok, puha tűlevélpaplan, zöldes színek és különböző sűrűsödések építik fel a kívánt hangulatot. A negyedik szint kakukktojás, hisz bárhol elhelyezkedhetne az épületben. Itt találhatók a barlangok, melyek jellemzői a homogén keretben itt-ott megjelenő kincsek, kristályok. Ezen a szinten az épített elemek -falak, padlók és mennyezetek- azonos anyagú és textúrájú felületek, ahogy egy bányászat során is körbevesz minket a kő, míg az ezekben megjelenő dekoráció rengeteg érdekes részlettel bír.

Ezután a havasi rét mohákkal és virágokkal tarkított, dús aljnövényzettel fedett terei következnek: a zöld sok-sok árnyalata és a virágok sokszínű foltjai is megjelennek. A hatodik szinten érünk fel a hegytetőre. Ez a hómező, ahol az apró hópihékből összeálló homogén hópaplant idéztük meg: kis elemekből felépülő szőnyegek és bútorok alkotják a tereket. A hegy felett fehér, átmenetes, tűnékeny, puha felhők úsznak, ez a hetedik emeleti tárgyalók szintje.

A tervezett lounge-ok a közlekedő-terek és teakonyhák arculati elemeivel kiegészítve lakják be az épület általános irodatereit. A hegy analógia szintenként önálló megjelenése oldja a brutális léptéket miközben a következetes koncepció egységbe rendezi a szinteket és felfedi a belső struktúrát, így orientálja a házban folyó munkát.

Megbízásunk a shell-and-core kiépítésű irodaház bérlői területein kijelölt részek megtervezésére volt, munkánk így önállóan, az épület generáltervezési feladatainak keretein kívül folyt.

Fotó

Török Tamás

Helyszín

Budapest

Dátum

2019