A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány megalakulása óta kereste a megfelelő helyet egy olyan bázis létrehozására, ahol fogyatékkal élők is dolgozhatnak. A nem üzemelő Vörösmarty-mozi épülete ideális helyszínnek bizonyult így itt kezdtünk a kulturális központ megvalósításába. Alapkövetelmény volt, hogy az intézmény akadálymentes kialakításban újuljon meg.

A kisebbik moziterem nagyobb átalakítás nélkül továbbra is eredeti funkciójában üzemel, a nagyobbik termet pedig multifunkciós rendezvénytérré alakítottuk – alkalmas fogyatékkal élő előadók, kisebb zenekarok és színházi produkciók befogadására, illetve továbbra is használható vetítésre.

A Baross utca és az Üllői út között húzódó hosszú előtérbe több funkció került. Kávézó, pékség, fogyasztó-tér, bár valamint egy kisebb üzlet kialakítása volt a cél. Az épület szerkezetéből adódóan ez a hosszú “folyosó” a keresztirányú gerendák által tagolódik: a gerendákra különbözö szélességű és magasságú boltíves födémek támaszkodnak. Az épület és mozi több évtizedes múltjára a meglévő állapotukban konzervált falak és födémek utalnak, melyek az álmennyezet elbontásával váltak láthatóvá.

A hosszú teret tagoló gerendák az eltérő funkciók határképzései, ahol az egyes szakaszokat, használati módjuknak megfelelően sajátos, ezért egymástól kicsit különböző módon hangoltuk. A végeredmény egy harmonikus térfolyam lett, mely minden funkciót összefog.

 

Építészet

Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Molnár Tímea, Péteri Olga, Zvolenszki Blanka, Csiha András, Csizik Petra, Kis Ferenc

Fotó

Kapás Gergely

Helyszín

Budapest

Dátum

2015