A minusplus saját fejlesztésű paravánrendszerét az egyterű irodákban szükséges térelválasztás igénye hívta életre. Olyan megoldást kerestünk, ami egyszerűen, bútorként installálható és mind méretrendjében, mind felhasználásában személyre szabható. A bútorcsalád áthelyezhető, variálható elemei az irodai térelválasztás mellett a tevékenység alapú munkavégzéshez (activity-based work) kapcsolódó sokféle téri helyzet megoldására is alkalmas: informális tárgyalók, ad-hoc találkozóhelyek, pihenő- és kávézó sarkok alakíthatók ki gyorsan, flexibilisen és költséghatékonyan a segítségükkel.

 

A paravánrendszer fejlesztésébe a bútorgyártásban komoly tapasztalatokkal bíró FS Bútort vontuk be partnerként. A velük való együttműködésből született meg az az alapstruktúra, ami egy ipari polcrendszer vázelemeire építi rá a saját gyártású kitöltő paneleket.

A tartóvázak a padló és a mennyezet közé befeszítve állíthatók fel. Nagy előnyük, hogy szakmunka nélkül bárhova el- vagy áthelyezhetők, az összeszerelésükhöz nem kell külső vállalkozót bevonni. A modul méretű vázakra akaszthatók az egyedi igény szerint kiválasztott és elhelyezett panelek. Ezek lehetnek whiteboardok, tűzőtáblák, hangelnyelő vagy dekorációs panelek; polc és virágláda elemek; de akár LCD kijelző rögzítése is megoldható. A váz és a panelek felülete alapvetően nyers és anyagszerű: fém, rétegelt lemez, textil. De mivel a rendszer minden részletében személyre szabható, akár a megrendelő arculati színei is visszaköszönhetnek az elemein.

A paravánrendszer tervezése 2019 közepén indult egy iroda belsőépítészeti tervezéséhez kapcsolódva, 2020 elejére elkészültek a prototípusok, majd megtörtént az első teljes rendszer installálása is, ami rögtön sikeresnek bizonyult. A térelválasztó azonban nem egy befejezett történet, minden egyes irodában más és más lehet az adottságokhoz személyre szabottan illeszkedve; a fejlődés, változás lehetősége is benne van.

Erre talán a legjobb példa, hogy amint a koronavírus új igényeket támasztott az irodaterekkel szemben, a rendszert rögtön bővíteni tudtuk egy új elemmel, az átlátszó plexifallal. Ezek hatékonyan elválasztja a dolgozók személyes tereit egymástól, ugyanakkor vizuálisan nem szeparálják el őket egymástól. A járvány elleni védekezés egyszer használható, speciális megoldásai helyett a térelválasztó olyan flexibilis megoldást kínál, ami hosszú távon is használható: ha nem lesz már szükség a plexi falakra, akkor a helyükre whiteboard vagy hangelnyelő panelek kerülhetnek. De akár teljes paravánfalak áthelyezhetők a megváltozott irodai térhasználathoz igazodó új elrendezésekbe.

Tervezők

Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Turai Balázs, Gelányi Henriett

Fotó

Farkas Sándor, Soóki Gábor

Helyszín

Budapest

Dátum

2020