Az irodát befogadó ipari csarnok a 60-as években épült, az akkor fellelhető hitvány minőségű építőanyagokból. Eredeti tervezője ennek ellenére nem elégedett meg a minimális igényű funkció egyszerű bekeretezésével, hanem egy hullámzó tetőformájú, igazán különleges épületet alkotott. A házat leromlott, 80-as évekbeli bővítéssel terhelt állapotában lelte fel megrendelőnk. Ebből a nehéz, de egyértelmű helyzetből indulva terveztük meg az épület átalakítását.

A felleléskori állapotáról letisztítottuk a rárakódott bővítéseket és a 80-as évekbeli teljes belső kiépítést. Ennek a helyére az indusztriális környezettel és az eltérő korok sajátos minőségű rétegeivel párbeszédbe kerülő új irodateret terveztünk. A belső kialakításnál kiemelt szerepet kapott az a vágyunk, hogy az eredeti csarnokot az iroda központi közösségi teréből minél inkább megmutassuk. Ezért ezt a térrészt egy üvegházba foglaltuk, melynek belső homlokzatain és hármas ismétlődésű üvegtetőjén át látjuk a hullámzó tetőformát és a drótüvegbetétes ablakokkal bevilágított eredeti csarnokteret. A külsőn csak a működéshez szükséges mértékben változtattunk, az irodaterek mentén folytattuk a 80-as évek ablakosztásainak ütemét, valamint egy hangsúlyos előtetővel jelöltük meg a főbejáratot.

Az épületbe lépve az üvegházba jutunk, ez a belső tér fő közösségi és elosztótere. Ebből a nyitott fórumból érjük el a külső partnerek fogadására szolgáló tárgyalókat, a csarnoktérbe néző étkezőt és nagytárgyalót is. Mindezt egy nézőtér-szerkesztésű lépcsős téren át, mely a mindennapokban az informális találkozások legfontosabb színtere. Ez a tér a növényház belsővel izgalmas kontrasztba kerül az egyébként indusztriális hatású irodaterekkel. A gazdag téri összefüggésekkel átszőtt kétszintes belsőben vagány színekkel, nyers beton, trapézlemez és fa felületekkel, valamint egyedi beépített elemekkel (polcrendszer, akusztika és hangulatvilágítás) alakítottuk ki az irodatereket. A tulajdonos, infrastruktúra építő cég arculati elemeire rezonáló egyedi belső kialakítás így nemcsak a meglévő épülettel kerül párbeszédbe, hanem okos megoldásaival támogatja a hatékony munkavégzést is.

Építészet

Rabb Donát, Alexa Zsolt, Schreck Ákos Bernard Bea, Gelányi Henriett, Tátrai Anna Flóra, Tislér András, Erdei Zsófia, Jovány Klaudia

Fotó

Török Tamás

Helyszín

Budapest

Dátum

2023